Karlsviksberget ligger ovanför byarna Olsbacka/Åkern/Karlsvik mellan Falun och Borlänge. Avfart från E16 vid trafikplats Karlsvik. Nedströms Karlsviksberget så finns flera vattendrag som rinner, via sjön Liljan, ut i Runn.
Rakt genom området för den planerade avfallsanläggningen så finns en spricka i berget, något som borde innebära en förhöjd risk för att grundvattnet kan förorenas.
Vattendrag
Vad vore Falun och Borlänge utan Runn och alla dess vattendrag? Idag lever vi nära Runn på många sätt; vi bor intill vattnet, vi badar, fiskar, njuter runt sjön med dess öar och farleder. Inte bara vi människor njuter utan även fiskar och fåglar.
Visste du förresten att det finns en fridlyst flodpärlmussla i våra vattendrag? och den vill vi bevara, inte sant!?
Om ytterligare industrier anläggs på platser kring Runn som påverkar vattenkvaliteten till det sämre är vi illa ute. Även vårt viktiga grundvatten riskerar att påverkas.
Natur
Vid Karlsviksberget finns ett naturreservat som heter Sanders gammelskog som har stigar bevarade från 1700-talet. Området är välbesökt och känt för sin vackra trollskogsmiljö. Visste du att det växer en orkidé i området, vid namn Knärot och den är rödlistad, dvs den riskerar att dö ut om vi inte värnar om den! Det finns rastbänkar utplacerade i reservatet, så varmt välkommen att finna ditt tysta rum och låt dig omslutas av naturen!
Att tillåta industrier i närheten av det här naturreservatet är negativt för flora och fauna.
Falun Borlänge-regionen
Falun och Borlänge kommun har länge arbetat för att växa mot varandra. Hur gör vi det på bästa sätt? En del kan vara tillgängligheten till de båda städerna dels genom cykelleder och även rofyllda ytor att finna lugnet på! Karlsviksberget är en naturlig del av landsbygden med omgivande byar i Aspebodaregionen. Vi vill bevara den här vackra platsen så att du och jag kan ta del av naturen och skönheten så som den har bevarats fram till idag. Vi ser hellre att städerna närmar sig med t.ex. bostadsbyggande istället för en avfallsanläggning.
Den planerade avfallsanläggningen
Ett privat företag (Brossen AB) har köpt in tre fastigheter på Karlsviksberget. På en av de inköpta fastigheterna så finns ett bergrum som tidigare nyttjades som skyddsrum. Företaget har tillstånd för att bedriva enklare avfallshantering av jordmassor och t.ex. stubbar på fastigheten.
Företaget har nu påbörjat bortsprängning av stora delar av Karlsviksberget på den största av dessa fastigheter. Sprängningen och krossningen stoppades av Falu kommun som menade att verksamheten var att beteckna som bergtäkt vilket kräver täkttillstånd, något som företaget inte har ansökt om för det aktuella området.
Företaget överklagade till Mark och Miljööverdomstolen och menade att borttagningen av berget inte var avsedd att vara en bergtäkt utan endast beredning/utplaning av fastigheten inför framtida verksamhet inom avfallshantering. Mark och miljööverdomstolen upphävde Falu kommuns förbud och tillät därmed företaget att fortsätta bortsprängningen av Karlsviksberget.
Våren 2018 så annonserade Fortum om att de hade planer på att köpa fastigheterna av företaget för att starta en avfallsanläggning för miljöfarligt avfall på platsen. Orsaken till att Fortum vill skapa en sådan anläggning i Falun är för att det finns stora mängder förorenade jordmassor i centrala Falun tack vare gruvdriften i Falu Gruva.
Enligt Dan Westerberg (C) så kan Falun själva omöjligt producera den mängd material som Fortum planerar att ta emot till anläggningen. Man kan därför anta att Fortum planerar att använda anläggningen för miljöfarligt avfall även från andra delar i landet.
I slutet av maj 2018 så meddelade Falu kommun att de inte tycker att platsen är lämplig, se inlägg. Fortum meddelar kort därefter att de även kollar på andra lokaliseringar i Falu-området. Hösten 2018 så meddelade Fortum att de inte kommer att gå vidare med en avfallsanläggning på Karlsviksberget.
Vi i föreningen vill bevara Karlsviksberget och naturen runt omkring och vill därmed undvika att Brossen AB spränger bort mer av berget.
Här hittar du Fortums underlag till det samråd som genomfördes i Falun våren 2018:
https://www.fortum.se/sites/g/files/rkxjap151/files/documents/samradsunderlagfalun2018-03-28low.pdf