Text från DT.se
Fortums kovändning – därför slopas planen på giftavfallsanläggning mellan Falun och Borlänge: ”Fortsätter leta”
Planerna på en reningsanläggning för farligt avfall på Kniptjärnsberget mellan Falun och Borlänge rev upp starka reaktioner.
Nu lägger Fortum Waste Solutions ner idén om en etablering nära Olsbacka.
– Vi har fortfarande en plan att etablera oss i regionen, men den plats vi tittat på är inte intressant längre, säger vd Hanna Eriksen.
I april 2018 berättade tidningen att Fortum Waste Solutions undersökte möjligheten att anlägga en reningsanläggning för farligt avfall på Kniptjärnsberget mellan Falun och Borlänge nära byn Olsbacka.
Nyheten väckte starka reaktioner hos lokalbefolkningen, men även riksdagspolitiker opponerade sig starkt emot planerna.
– När man går in och tittar på en plats och undersöker olika lokaliseringar så gör man det utefter att man tittar på olika förutsättningar. Man tittar på geologi, vatten och omgivningen. Man tittar på påverkan på grannar och en helhetsbild. När vi tittat på den här lokaliseringen, den var väldigt intressant eftersom det fanns markägare som var intresserade av att avyttra, säger Hanna Eriksen.
Mitt i den inledande processen valde även Falu kommun att säga nej till projektet.
Fem månader efter att projekteringen offentliggjordes väljer nu Fortum att dra tillbaka planerna på en anläggning på Kniptjärnsberget.
– Det som blivit uppmärksammat här är för att det funnits grannar som uttryckt missnöje, inför valet var det politiker som försökte ta lite politiska poäng. Det blev väldigt uppmärksammat i medierna. Det var olyckligt. Men, för vår del så letar man olika lokaliseringar. Det var en plats vi utvärderade, men kom fram till att vi inte kommer att etablera oss just här. Det är ingen stor sak för oss.
Hur påverkade de starka reaktionerna er?
– Inte alls faktiskt. Vi bedriver inte vår debatt och diskussion i medierna. Vi tar inte intryck av politiker som tar en sån debatt i media. Vi har haft väldigt bra dialog med grannar och representanter därifrån. Det har varit en väldigt konstruktiv och bra dialog. Den dialogen har lett till vårt beslut. Inget annat.
Vad är det i dialogen med grannarna som gjort att ni svängt?
– Dialogen har varit faktabaserad. Vi har tittat på fakta geologiskt och platsens förutsättningar. Vi har haft en bra diskussion kring lämplighet.
Det blir ingen anläggning på Kniptjärnsberget – men planerna är fortsatt att bygga en anläggning i regionen.
– Vi är fortsatt intresserade. Vi har bjudit in politiker och kommunrepresentanter för en första diskussion. Det här är inget extraordinärt på något sätt. När man kommer till en plats finns det olika platser som är intressanta därefter får man utvärdera dem. Så ser såna här processer ut. Man letar platser och utvärderar.
Vad händer nu?
– Vi hoppas vi får träffa kommunföreträdare och diskutera vidare vilka platser som kan vara aktuella för vår verksamhet. Det är nästa steg. Vi fortsätter vår process. Vi fortsätter att leta platser som kan vara bra för oss att driva vår verksamhet i regionen, säger Hanna Eriksen.